Csipkebogyó
A csipkebogyó egy igazi immunerősítő, ezért is döntöttünk úgy, hogy a fagyok előtt szedünk még valamennyit és szárítunk belőle. Értékét az adja, hogy rengeteg C vitamint tartalmaz, sokkal többet a citroménál.
Nem volt egyszerű maga a begyűjtés sem, hiszen meg kellett küzdenünk a kellemetlen, szúrós tüskékkel is... pedig a neheze még csak ezután kezdődött.
A tea elkészítéséhez levágtam a termést a kocsánynál, majd kettészeltem és eltávolítottam a magokat, és a szőrös magbelet.
Fontos tudni, hogy a bogyókat nem szabad forró vízben áztatni, mivel a C-vitamin már 50 Celsius fok körül megsemmisül.
Egy csésze teához célszerű este kb. egy evőkanálnyi szárított csipkebogyóhúst langyos vízbe tenni.
A kiáztatott csipkebogyót akár még egyszer tiszta, forró vízzel leforrázhatjuk, így a hatóanyagok jelentős részét ki lehet vonni.